Bir senior ve bir junior arasında yapılan konuşmaya kulak misafiri olalım:
Senior: Sakın başkasının kodunu değiştirme! Ufak bir değişiklik ummadığın hataların oluşmasına sebep olabilir. Yaptığın değişiklik sonucu bir hata oluşmadı ise, kimse seni övmez. Ama hata olursa, herkes başına üşüşür. Bunu istediğini zannetmiyorum.
Junior: Ama agile diye bir şey var, öyle kodu yeniden yapılandırmadan olmazki! Kodu okunabilir hale getirmek lazım. Bu devamlı yapılmassa, bir zaman sonra kodun bakımı zorlaşacaktır.
Senior: Sen bilirsin! Ben söyleyeceğimi söyledim, kodu değiştirdiğin zaman olacaklardan her zaman sen sorumlu olursun.
Bahsi geçen projenin kod tabanı çok geniş. Gerçekten de en ufak bir değişiklik beklenmeyen neticeler doğurabiliyor. Bu sebepten dolayı ekipte genelde “do not touch a running system (çalışan bir sistemi değiştirme)” mentalitesi oturmuş durumda. Hepsinin temelinde korku var: programcılar koddan korkuyor.
Tecrübeli bir kuaför saçtan korksa idi, saça form verebilir miydi? Usta bir fırıncı hamurdan korksaydı ekmek yapabilir miydi? İyi bir futbolcu toptan korksaydı gol atabilir miydi? Peki koddan korkan bir programcı iyi kod yazabilir mi?
Koddan korkan, kodun hakkını veremez! Koddan korkmanın tek nedeni, yapılan değişikliklerin meydana getirebileceği yan etkileri kestirememektir. Ama programcının yaptığı her türlü değişikliğin yan etkilerini ölçmek için bir aracı olsa korkusu azalır mıydı? Evet, azalırdı ya da tamamen yok olurdu. Böyle bir araç var mı? Evet, var. Peki bu aracın ismi nedir? Birim testi, entegrasyon testi, onay/kabul testi. Her türlü test makbuldür, yeterki değişikliklerin yan etkilerini tespit etmekte yardımcı olabilsiler.
Test yazılmayan projelerde er ya da geç kod korku oranı artar. Belki de projelerin gidişatını tahmin etmekte bu bahsettiğim korku oranı bir metrik olarak kullanılabilir. Bu metrik örneğin şu şekilde tespit edilebilir:
Yönetici: Bah, burada bir parça kod var. Bah baalım! Bakınca ne kadar korktun, süle bakim?
Programcı: Anaaammmm, göstermeyin bana böyle kodlar, öcü gibi, çok korktum!
Yönetici: Tüh la, proje yakında duvara toslar, biliyodum zateng!
Şu sunumumda çevikliğin temelinde sürekli değişim için cesaretin olduğundan bahsetmiştim. Test yazmak yazılımcının cesaretini ve koda karşı özgüvenini artırır. Test yazılmadığında bunun tersi olur. Veresiye satan yazılımcı olmak ya da olmamak yazılımcının kendi elinde.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
@oezcanacar