7.1.2009 tarihinden itibaren Stuttgart (Almanya) şehrinde bulunan Dekra firması için J2EE danışman (freelancer) olarak işe başladım. 6 aylık proje sözleşmesi imzaladım. Dekra mühendislik hizmetleri veren bir firma. Hizmet yelpazesi otomobil vizesinden, binalarda kullanılan asansörlerin kontrolüne kadar değişik alanları kapsıyor.
Dekra Merkez binası (Stuttgart – Almanya)
Dekra’nın büyüklüğü hakkında fikir edinebilmeniz için firma hakkında bazı bilgiler:
- 15.000 yakın çalışanı var.
- 4000 den fazla mühendis Almanya çapında kontrol yapıyor.
- Yıllık cirosu 1.5 milyar EUR civarı.
- Almanya çapında 250 ye yakın kontrol merkezi bulunuyor.
Dekra dört hizmet biriminden oluşuyor (BU = Business UNIT):
- BU1 – Otomotif
- BU2 – Endüstri
- BU3 – Qualification / Consulting
- BU4 – International
Dekra’yı ben daha önce otomobiller için yaptıkları vize kontrollerinden tanırdım. Bunun yanısıra meydana gelen kazalarda Dekra mühendisleri hasar tespiti yapmaktalar. Projeye başladıktan sonra Dekra’nın diğer çalışma alanlarını da tanıma fırsatı buldum.
Dekra için oluşturulan altyapı tamamen J2EE tabanlı. Kontrol merkezleri ve mühendisler, kullandıkları mobil bilgisayarlar (notebook) aracılığıyla WAN (wide area network) üzerinden merkez ile bağlantı kuruyorlar ve oluşan tüm verileri merkeze aktarıyorlar. Veriler JMS (java Messaging System) üzerinden merkeze iletiliyor. Bu şekilde kullanılan komponentler hata toleransı yüksek bir altyapı meydana getiriyorlar.
Projenin ilerleyen safhalarında izlenimlerimi sizinle paylaşacağım.
Merhaba;
Yeni proje hayırlı uğulu olsun.
Alt yapıyı JMS ten başka bir şeye mi taşımayı düşünüyorsunuz.
Sorun nedir.
Başarılar.
Emre Süren
Bilgisayar Mühendisi
Merhaba Emre bey,
hayir, JMS altyapisi kalacak. Altyapi icin yeni projeler planlanmis. O projelerde calisacagim. Bunun yanisira ORM olarak Hibernate gecmeyi düsünüyorlar. Bu da calisma alanlarindan birisi olacak.
Hocam bizim yaşadığımız en büyük sıkıntılardan biri yaptığımız çalışmaların, danışmanlığa gittiğimiz şirketler tarafından internette, bloglarımızda yayınlamamıza izin verilmemesi. Bir arkadaşımızın CV’sinden bile projenin kaldırılması istenmişti.
Bu konuda nasıl düşünüyorlar? Sıkıntı olmaz inşallah.
Hocam bu konuda dikkat etmemiz gereken konu, calistigimiz firmanin altyapisini ve gelistirdigimiz yazilim sisteminin spesifik detaylarini bu sekilde ortaya koymamak. Ben bunu sahsen yapmam, cünkü calistigim firmanin altyapisi, firmanin piyasadaki rekabetini koruyabilecegi en büyük silahi. Ben proje günlügü tutarak, daha ziyade projede edindigim tecrübeleri, karsilastigim zorluklari ve ne gibi cözümler gelistirebildigimi aktarmaya calisiyorum.