Neden Kafam Bu Kadar Rahat?

Kişisel Gelişim başlıklı yazımda kullandığım metot ve araçlardan bahsetmiştim. Bu yazımda çok faydalı bulduğum bir aracı daha tanıtmak istiyorum.

Yazının devamını okumadan önce sizden şunu yapmanızı rica ediyorum: Kağıt kalem kullanarak ya da bilgisayarınızda bir editör açarak yapmanız gereken şeylerin listesini çıkarın. Bu liste içinde mesai bitiminde sonra bakkaldan alacağınız ekmekten, iki hafta sonraki diş hekimi randevunuza kadar her şey yer alabilir. Önemli olan aklınızda tutmaya çalıştıklarınızı listeye dökmenizdir. Siz listenizi oluştururken, ben bekliyor olacağım…..

Listenizi görmedim, lakin listenizde en az 5, en kötü ihtimalle 20 başlığın olduğunu tahmin edebiliyorum. Aynı şeyi ben de üç gün önce tekrar yaptım ve kafamda 15 değişik şeyin yapılmak üzere beklediğini gördüm ve şok oldum.

Her insan kafasında ortalama 10-15 şeyle gün içinde yapması gereken işlerin üstesinden gelmeye çalışıyor. Bunun ne kadar verimsiz bir girişim olduğunu kendi edindiğim tecrübelerden biliyorum. Kafaların böyle yapılacak işlerle yüklü olması, verimli bir şekilde bir işe odaklanılmasının önündeki en büyük engellerden birisi. Çoğu zaman nedense akla gelen daha önemli bir işten dolayı üzerinde çalışılan iş yarıda bırakılıyor. Bunun tek sebebini kafada yapılacak işlerin cirit atması olarak görüyorum.

Her aktiviteyi akılda tutmak, ne zaman neyin yapılması gerektiğini organize etmeye çalışmak beyin için çok yorucu bir işlem. Beyin devamlı böyle yarım kalmış aktivitelerle haşır neşir ve onların nasıl üstesinden geleceğinin planını yapıyor. Bundan kurtulmanın ve beyni rahatlatmanın en verimli yöntemi, yapılacak işlerin bir listesini oluşturmak ve beyinden bu organizasyon yükünü uzaklaştırmak.

Ben bu işlem için daha önce Kanban panonsu kullanıyordum. Geçenlerde Any.do isminde yeni bir uygulama keşfettim. Bu yazımda bu uygulamayı size tanıtmak istiyorum.

bbbb

Any.do hem web üzerinden hem de akıllı telefonda app olarak kullanabileceğiniz basit bir “yapılacak şeylerin listesi” uygulaması. Oluşturduğum listeye internet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan ulaşabiliyorum. Bu şekilde listemi bir bilgisayardan başka bir bilgisayara taşımam gerekmiyor. Özellikle cep telefonları için hazırlamış uygulamanın çok faydalı olduğunu gördüm. Kanban panosunu kullanırken bunun eksikliğini hissetmiştim. Cep telefonumda bir app olmadığı için kanban panomda olup, bitenleri takip etmem zor oluyordu. Gözden ırak olan, gönülden ırak olur misali bir zaman sonra kanban panosunun bir kopyasını kafamda oluşturup, işlerimi yine eski yöntemlerimle takip etmeye çalışıyordum. Taaki Any.do ile tanışana kadar.

Aklıma yapmam gereken bir şeyler geldiğinde, hemen cep telefonum aracılığı ile aktivite listemde yeni bir kayıt oluşturuyorum. Cep telefonum devamlı yanımda olduğu için olup, bitenleri takim etmem kolaylaşıyor. Any.do gerekli uyarıları yaparak, işleri takip etmemi kolaylaştırıyor.

Any.do nun birde Chrom eklentisi mevcut. Özellikle gelen e-postaların başlıklarını yapılacak iş listesine kaydetmek birçok yazışmadan dogan işleri takip etmeyi çok kolaylaştırıyor.

aaa

Aklımda artık yapmam gereken şeyler konusunda hiçbir kayıt yok. Yapmam gereken işlerin izini beynim değil, cep telefonum ve kullandığım bilgisayarlar sürüyor. “Kafam çok rahat“ sözünün tam olarak ne anlama geldiğini şimdi anlamış oldum :)

Kendinize bir iyilik yapmak istiyorsanız, Any.do uygulamasana bir göz atmanızı tavsiye ederim. Bu konudaki tecrübelerinizi bizimle paylaşın.


EOF (End Of Fun)
Özcan Acar

Neden Kafam Bu Kadar Rahat?” hakkında 5 yorum

  1. Uğur Said Karanfil

    Hocam, tavsiye ettiğiniz eklentiyi hemen denedim. çok beğendim.. benim de uzun zamandır aradığım bir programdı.. daha önce TickTick uygulamasını kullanıyordum lakin bu ondan çok daha gelişmiş özelliklere sahip.. özellikle vaktinde uyarması ve erteleme özelliğinin olması çok güzel..

  2. Misafir

    Basit ama etkili. Herkese tavsiye ederim. Bende Wunderlist’i kullanıyorum, özellikle bilgisayarda.

  3. Tayfun Yaşar

    Bende any.do’yu yaklaşık 1 yıldır eklentisiyle, webiyle, mobiliyle kullanıyorum. Çok memnunum. Özellikle evdeki ihtiyaçları not ediyorum. Mesela bunla ilgili örnek düzenlerimden birini anlatmam gerekirse,
    *Evde bir ihtiyacın eksik olduğunu gördüğümde telefonumdan any.do’ya ekliyorum. “Alınacaklar” task’ı altına sub-task olarak ekliyorum.
    *Bu task hergün 17:30’da yani benim şirket servisinden inme vaktime 10dk kala telefonumdan bana bildirim yapıyor.
    *Servisten iner inmez yaklaşık 5-10dk önce gelen any.do bildirimini okuyup marketten ihtiyacımı alıyorum.
    *Mesela “Evde ekmek varmı?” taskım hergün 17:32’de çalar. Hergün yoksayarım. Böylece hergün bunu hatırlarım ve marketten çıkarken ona göre hareket ederim.

Yorumlar kapalı.