Bu sabah yanımda kocaman, Coca Cola pet sişeleri taşıyan TIR vari bir araç durup, yol soruyor. Sürücünün neden navigasyon aleti yok diye düşünürken, bu yazıyı yazma fikri oluşuyor kafamda.
Şimdi birkaç saniyeliğine bir dünya hayal edelim; İçinde IPhone ve Android akıllı telefonların olduğu, ama app denen birşeyin bilinmediği, bilgisayarların olduğu, ama işletim sistemi diye birşeyin icat edilmediği, internetin olduğu, ama iletişim kurmak için e-posta ve web sunucularının olmadığı bir dünya… Bu dünyada eksik olan nedir? Evet, yazılım yapılmıyor bu dünyada. Yazılım sistemlerini kim yapıyor? Evet, biz programcılar. Yani? Bu dünyayı daha yaşanır hale getiren, oluşturdukları yazılım sistemleri ile devrim yaratan, insanlığa yön veren, insanlık tarihinde dünyanın ilk kez kocaman bir köy olmasını sağlayan ve insanlığa hizmet eden biz programcılarız. Ameliyat eden robotlardan tutun, uzaya gönderilen uydulardan, havada uçan uçakların kontrol sistemlerine hadar her yerde, içinde program çalışan birşeyler görmek mümkündür. Yazılım sistemleri modern insanın sürdürdüğü yaşam tarzının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Hacker’ları bunun dışında tutmak şartıyla oluşturduğumuz birçok yazılım sistemi doğrudan insanlığa hizmet etmektedir. Bunun en güzel örneğini açık kaynaklı yazılım sistemleri oluşturmaktadır. Onların başında da Linux işletim sistemi gelmektedir. Toplum yazılım sistemlerinin insanlık için önemini anlamış olmalı ki, yazılımcılara nişanlar verilmektedir. Bunun bir örneğini geçtigimiz ay Linux işletim sisteminin mucidi Linus Torwald’e verilen Millennium Technology Prize 2012 nişanı teskil etmektedir.
Ödülü veren akademi tarafından yapılan açıklamada Linus’un açık kaynaklı bir yazılım sistemi geliştirmesinin dağıtık yazılım sistemleri oluşturmaya ve internetin özgür olmasına katkıda bulunduğu belirtilmektedir. Linux işletim sistemi milyonlarca, belki de milyarlarca insan tarafından kullanılma potansiyeline sahiptir. Linus yaptığı açıklamada, yazılım sistemlerinin modern dünyada çok önemli olduklarını ve insanlığa hizmet edebillmeleri için mutlaka açık kaynaklı olmaları gerektiğinin altını çizmiştir.
Durum böyle iken biz programcıların üstlendiği toplumsal sorumluluk artmaktadır. Hatasız yazılım sistemleri oluşturmamız gerekmektedir. Birçok insan günlük hayatında kullandıkları yazılım sistemlerinin hatasız çalışmasına güvenmek zorundadır. Yazılım hatalarının meydana gelmesi onların hata yapmasına sebep verebilmektedir. Baştan savma yazılım sistemleri oluşturarak onların güvenini yitirmeyelim.
Bu arada TIR sürücüsüne “navigasyon aygıtınız yok mu” sorusunu sormadan edemedim. “Var, ama çalışmıyor” dedi. Bir yazılım hatasıymış sanırım ;-) Yazılımda daha iyi olmamız lazım. İnsanlar bize güveniyor.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
Yazılımı ve yazılımcıyı çok güzel bir noktadan ele almışsınız hocam.
Bir solukta okudum. Ellerinize sağlık.
Geri izleme: Meğer Neymişiz! : Özcan Acar
Tamda Linus Torvalds’ın Yanlızca Eğlenmek İÇin adlı kitabını okuyordum, bu yazı üzerine tam gitti :) Program yazma şevkim arttı birden.
Tüm programcıların Linus üstadını örnek almalı… Tabi herkes işletim sistemi yapacak değil. Ancak özgür yazılım dünyasına insanlığa bir şeyler katmalıyız. Ben böyle düşünüyorum. bir şeyler ucundan tutmak lazım.
Şu aralar içimde tarif edilmez bir mutluluk var. 4 gündür evden dışarı çıkmayıp java çalışmak… Sonuç kendimi çok iyi hissediyorum. Hep geleceğime şekil vermek için düşüncelerdeydim. Ama şimdi yavaş yavaş eyleme geçtim.
Her programcının kendisini bulması lazım. Çünkü mesele matrix’deki gibi ‘kendini bil’ me de yatıyor. Kendini bilmeyen programcı, her zaman bir yanı eksiktir.
Kendinize ve geleceğinize değer katmanız dileğim ile… :)