Oluşturduğunuz yazılım sistemini sürekli entegre etmiyorsanız, zamanı gelince toptan entegre etmek zorundasınız. Bunun, neden yazılım hayatınızda karşılaşabileceğiniz en büyük sorun olabileceğini bir örnek vererek açıklamak istiyorum.
Şimdi şunu hayal edin: Yeni bir otomobilin tasarlanması projesinde yer aldınız. Otomobil tasarlandı ve otomobili oluşturan parçalar 5 değişik ülkede, 20 değişik firma tarafından üretildi. Bu ülkelerde kullanılan uzunluk ve ağırlık birimleri (metre, kg vs.) değişik olabilir. Görev dağılımı esnasında yanlış anlamalardan dolayı üretilen parçalar birbirine uyumlu olmayabilir. Eğer tüm parçalar üretildikten sonra bir çırpıda tüm otomobili oluşturmak isterseniz, üretim sürecinde meydana gelen hataları daha önceden tespit edemediğiniz için, yamuk yumuk bir otomobil ortaya çıkacaktır. Ama üretim esnasında koordineli bir şekilde otomobili parça parça bir araya getirip, parçalar uyuşuyor mu diye kontrol etmiş olsaydınız, meydana gelen uyuşmazlıkları çok erken tespit ederek, gerekli değişiklikleri yapabilirdiniz. Bu yazılım sektörü için de geçerli. Oluşturulan sistem komponentleri ne kadar erken entegre edilirse, oluşan uyuşmazlıklar o kadar erken tespit edilir ve gerekli değişiklikler yapılabilir.
Sürekli entegrasyon çevik süreçlerde çok önemli bir yazılım metodudur. Sistem üzerinde yapılan her değişiklik sürekli entegrasyonu otomatik olarak gerçekleştiren sunucu tarafından kontrol edilir. Yazılımda kırılmalar oluşması (compile hataları, eksik sınıflar vs.) durumunda, tüm ekip sürekli entegrasyon sunucusu tarafından uyarılır. Bu geribildirim sayesinde entegrasyonun ne safhada olduğu anlaşılır.
Sürekli entegrasyon hakkında diğer bir makalemi
http://www.kurumsaljava.com/2008/11/26/surekli-entegrasyon-continuous-integration/
adresinden edinebilirsiniz.
Özcan Acar
Geri izleme: Battı Balık Yan Gider - Kurumsal Java Yazılımı - Özcan Acar