Yapay zeka araclari ile ürün gelistirmek istiyorsaniz, bunu nasil yapmaniz gerektigine dair benim uyguladigim yol haritasini sizinle paylasmak isterim.
Yol haritasi su sekilde:
- Iyi bir fikrim var
- Analiz safhasi
- Loop engineering ile kaba insaat
- Prompt engineering ile ince insaat (fine-tuning)
- CI / CD ile ilk testler, sürüm ve deployment
- Sistem hatalari ve kullanici geribildirimleri ile düzeltmeler
- Hardening ile güvenlik aciklarinin kapatilmasi
- Performans testleri ile yük kapasitesinin ölcümü ve memory leak düzenlemeleri
- Canliya alim.
- Canlida olusan hatalari ve loglari sürekli yapay zekanin ulasabilecegi bir yere birakma ve hatalarin tamir edilmesi.
Ben öncelikle iyi bir fikri oldugunu düsündügüm noktada ise koyuluyorum. Buradan girisimcilik, piyasa arastirmasi, fizibilite, rekabet kosullari vb gibi konulari göz ardi ediyoruz. Ben ürünün teknik olarak nasil olusturulacagina deginecegim.
Fikir tek basina birsey ifade etmez. Önce fikrin yapilabilirliginin analiz edilmesi gerekmektedir. Bu amacla Codex / Gpt 5.5-high ile önce konuyu netlestirmek icin sohbet turlarina basliyorum. Buradaki maksat henüz göremedigim dolayli ve dolaysiz noktalara ulasabilmek. Akabinde alani (domain) tanimak icin bu sohbetleri analizlere dönüsecek sekilde derinlestirmek oluyor. Bununla birlikte uygulamanin mimari yapisi hakkinda fikir alisverisinde bulunuyorum. Burada benim cerceveyi tanimlamam gerekiyor, aksi taktirde yapay zeka istedigi ve cogu zaman benim tasvip etmedigim sekilde mimari ve kod olusturacaktir. Bu noktada mümkün mertebe baska projeleri referans olarak almasini sagliyorum ve bir senior dev gibi hareket etmesini saglayacak CLAUDE.md dosyasini olusturuyorum.
Bu safhada teknik olarak yeni projeyi baslatabiliriz. Bunun icin Codex’den gereklli tüm loop planlarini olusturmasini ve isi Opus ile koordine etmesini istiyorum ve bu noktada benim aradan cekilme vaktim gelmis oluyor.
12/24/48 saat araliklarinda gidisati konrol ediyorum. Olusan uygulama kaba hatlari ile benim siparis ettigim türde bir uygulama seklinde yapilandirlilmis olacaktir. Bu benim o uygulamayi hemen alip, canliya atarak, kullanabilecegim anlamina gelmemektedir. Bu noktada fine-tuning baslamak zorunda.
Öncelikle uygulamaya kullanmaya baslayarak, kesif turlarina cikmam gerekiyor. Bir son kullanici icin atilmasi gereken adimlari Codex’den bana yazmasini istiyorum. Bu arada Codex her loop sonunda gerekli test adimlarini ihtiva eden jira loop ticketleri olusturdu. Ben onlari tek tek inceleyerek, ne insa edildigini ve nasil calistigini görebilirim. Bu benim e2e testlerimi kolaylastiran bir sürec.
Uygulayi ve kapsadigi tüm sürecleri anladiktan sonra fine-tuning islemini baslatiyorum. Burada tek tek uygulama özelliklerini derinlesecek ve benim istedigim sekle gelecek sekilde prompt engineering yöntemleri ile fine-tune ediyorum, yani mevcut özellikleri degistiriyorum, yeni özellikler ekliyorum.
Bu noktadan itibaren uygulama test amacla ilk kullanicilari ile bir araya getirilebilir. Bu arada ben degisik staging alanlari icin deployment pipeline olusturmus oluyorum. Her degisiklik sonunda yeni bir sürüm olusturuluyor ve gerekli staging alanlarina test amacli deployment gerceklesiyor. Bu noktadan itibaren hardening ve performance testing sürecleri basliyor.
Bu islemler sonunda uygulama kullanicilari ile bulusacak canli ortamina alinabilecek kivama geliyor. Bu islemi tamamlayip, uygulamayi calisir halde kullanicilari ile bulusturuyorum.
Ben arka planda olusan bir hatalar icin jira ticketleri olusmasini sagliyorum. Yine düzenli araliklarla Codex buraya göz atip, sorunu analiz ettikten sonra loop planlari hazirliyor ve bu problemlerin Opus yardimi ile cözülmelerini sagliyor.
Yeni uygulama özellikleri icin döngüye yeniden baslatiyorum. Bu kadar :)